Spalvingieji lagaminai kviečia vaidinti, skaityti ir žaisti


Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka vykdo projektą „Keliaujantys pasakų lagaminai“, kviečiantį pedagogus ir tėvus atkreipti dėmesį į vaikų skaitymo ugdymo svarbą, siūlantį ieškoti naujų literatūros skaitymo strategijų, kurios žadintų vaikų smalsumą ir norą skaityti.

Spalvingieji “Keliaujantys pasakų lagaminai” jau balandžio mėnesį išriedėjo į Kretingos miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas, į Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos filialus. Jie teatralizuota, žaidybine forma kartu su Klaipėdos lėlių teatro aktorėmis Gintare Damanskyte ir Rūta Jankevičiūte buvo pristatyti Kretingos rajono vaikams.

Per nepilnas tris savaites buvo aplankyti septyni Kretingos miesto darželiai: lopšelis-darželis „Pasaka“, Marijos Tiškevičiūtės mokykla, lopšelis-darželis „Ąžuoliukas“, lopšelis-darželis „Žilvitis“, lopšelis-darželis „Voveraitė“, lopšelis-darželis „Eglutė“, mokykla-darželis „Žibutė“ bei dešimt kaimų.

Vaikai užsiėmimų metu stebėjo lėlių spektaklį „Batuotas katinas“, klausėsi išradingo skaitymo, atsakinėjo į klausimus, patys išbandė pirštinines lėles ir mėgino vaidinti, atkartoti aktorių mokomus garsus.

Ir kas gi tie paslaptingi „Keliaujantys pasakų lagaminai“? Kretingos biblioteka paruošė šešias skirtingas pasakas iliustruojančius “Keliaujančius pasakų lagaminus”, kuriuose galima rasti pirštinines teatro lėles, popierinę knygą, muzikinį įrašą su atitinkama pasaka, edukacines, spalvinimo užduotis ir priemones, mokomuosius žaidimus. Siekta, kad pasakos, praktinės užduotys būtų įdomios, patrauklios vaikams, atitinkančios jų socialinius, kultūrinius, pažintinius ir kt. interesus.

Projekto „Keliaujantys pasakų lagaminai“ idėją palaiko ir garsios mamos, skatinančios įvairias skaitymo populiarinimo iniciatyvas:

„Knygos mano gyvenime visada buvo labai svarbios – tai mano pomėgis, nusiraminimas, žinios, įkvėpimas. Labai džiaugiuosi, kad knygos viena ar kita forma yra svarbios ir mano vaikams. Dukros jau ankstyvoje vaikystėje mėgo prieš miegą „skaityti“ knygeles: pradžioje jas vartydavo, o vėliau, išmokusios, ir skaitydavo. Žinoma, skaitydavome joms ir mes su vyru. Dabar tą patį kelią einame su mažyliu Motiejumi – jis su dideliu džiaugsmu skaito, su juo pamėgome keliauti į biblioteką, ten jis pats knygas renkasi. Manau, kad skaitymas vaikams, su vaikais, padeda stiprinti ryšį, padėti pamilti knygas ir skaitymo procesą, lavina vaizduotę, ugdo kūrybiškumą, plečia akiratį, žadina smalsumą“ – aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė.

„Abu mano sūnūs, Lukas ir Nojus, skaito. Tikrai tikrai. Pradėjo, tiesą sakant, nuo komiksų, o dabar jau skaito „rimtas, storas“ knygas. Nojus ką tik baigė Orvelo „Gyvulių ūkį“, Lukas Astridos Lindgren „Emilį iš Lionebergos“. Be knygos esi tamsoje kaip kurmis. Skaitydamas gali bendrauti su pačiais protingiausiais planetos žmonėmis. Ir bendravimas yra toks patogus: kai nori nueini išgerti arbatos, kai nori, gali tiesiog jį nutraukti ir tęsti, kuomet vėl norėsi… Skaitydamas gauni tiek išminties, kiek gali duoti geriausios planetos galvos, išmoksti sklandžiai reikšti mintis, turtėja tavo žodynas…“ – juvelyrė Jurga Lago.

Kretingos biblioteka kviečia tėvelius paruoštus lagaminus nuo gegužės 22 d. skolintis iš Kretingos bibliotekos Vaikų literatūros centro (Vilniaus g. 8, II a.) vienos savaitės laikotarpiui ir pasiūlyti savo vaikams kartu vaidinti, skaityti ir žaisti.

 

Projekto vadovė, Birutė Naujokaitienė

Parašykite komentarą