Baltų vienybės dieną kartu paminėjo latgaliai, kuršiai ir žemaičiai


Šiemet, minint Piliakalnių metus bei Baltų vienybės dieną, Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešoji biblioteka rugsėjo 22 dieną surengė plataus masto Baltų vienybės dienos paminėjimą. Bendradarbiaudama su Latvijos Respublikos Latgalos ir Kuržemės regionų atstovais bei jų bibliotekomis suorganizavo kultūrinius-švietėjiškus mainus, kurių metu skuodiškiai buvo supažindinti su minėtų kraštų kultūra, istorija, šviesuoliais ir nūdiena.

Projektą Tarptautinė kultūrinių mainų savaitė „Baltų genčių – latgalių, kuršių ir žemaičių kraštų panašumai ir skirtumai“ dalinai finansavo LR kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba, o informacinis rėmėjas buvo Skuodo rajono laikraštis „Mūsų žodis“.

Projekto partneriai: Latvijos Respublikos Rezeknės miesto biblioteka, Latvijos Respublikos Priekulės krašto savivaldybė, Skuodo žemaičių draugija.

Skuodo meno mokykloje vykusioje mokslinėje konferencijoje pranešimus skaitė viešnios iš Latvijos respublikos Rezeknės centrinės bibliotekos – Ruta Suseja ir Anita Gaidule bei Lita Vekausė iš Priekulės krašto Krotės valsčiaus bibliotekos. Jų pranešimuose buvo pasakojama apie Rezeknės pilį, Latgalos krašto sūnų, tragiško likimo kunigą, švietėją ir politiką Francį Trasuną bei pagonių apeiginio Krotės šaltinio radinių reikšmę baltų istorijos tyrinėjimuose.

Viešnių pranešimus į žemaičių kalbą vietoje vertė Edmundas Untulis. Apie Skuodo rajono piliakalnius papasakojo Skuodo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Alina Anužienė. Su Priekulės krašto komanda buvo atvykęs ir kultūros skyriaus vedėjas Gundaras Venenas bei folkloro ansamblis „Līga“, vadovaujamas Līgos Strellės. Kolektyvas tarp pranešimų parodė keletą koncertinių numerių.

Po konferencijos ant Kubiliškės piliakalnio buvo surengta Baltų vienybės dienai skirta ugnies sąšauka, kurioje kartu su skuodiškiais žemaičių draugijos nariais, svečiais iš Latvijos dalyvavo ir Skuodo kultūros centro folkloro ansamblis „Vereta“, vadovaujamas Sigos Žiemelienės. Čia ne tik degė laužas, skambėjo dainos, vyko įvairūs žaidimai, bet ir buvo puiki proga paskanauti žemaitško šiupinio, o svečiai skuodiškius pavaišino didžiuliu kuršišku kringeliu.

O rugsėjo 23 dieną viešnios iš tolimo Latgalos krašto turėjo progą pamatyti, kas dedasi garsiajame „Skouda boužės juomarkė“, pakeliauti po įdomiausias Skuodo rajono vietoves. Pirmiausiai apsilankyta Mosėdyje, paskui pakeliauta Šauklių tundros takeliais, po to pabuvota prie didžiausiojo Lietuvos akmens Puokėje bei pas itin savito braižo tautodailininką Napoleoną Reimontą, gyvenantį netoli Barstyčių.

Projekto viešinimui pagaminti lankstinukai – USB atmintinės, magnetukai, išdalinti renginio dalyviams bei socialiniams partneriams.

Nutiesti tarptautiniai kultūriniai draugystės tiltai ne tik pagyvino Skuodo rajono savivaldybės R. Granausko viešosios bibliotekos veiklą, praturtino skuodiškių žinias nauja informacija apie artimiausius kaimynus, bet ir suaktyvino Skuodo krašto kultūrinį gyvenimą bei tarptautiniu lygiu viešino patrauklų jo įvaizdį.

Kultūriniai mainai su artimiausiais kaimynais, etninių tradicijų tęstinumas, specialistų, puoselėjančių ir ugdančių senąsias liaudies tradicijas, tarptautinis kultūrinis bendravimas skatina turizmą, praturtina bendros kultūrinės aplinkos, vietinio gyvenimo būdo, vertybių, papročių ir tradicijų išskirtinumo pažinimą.

 

Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus informacija

 

 

Parašykite komentarą