Jaunųjų oratorių šventė I. Simonaitytės bibliotekoje


2017 m. gegužės 12 dieną Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje ,,Verdenės“ progimnazija, kartu su biblioteka, organizavo Jaunųjų oratorių šventę “SKLEIDŽIAME LAPĄ PO LAPO IR TARIAME ŽODĮ…“, skirtą Ievos Simonaitytės metams paminėti.

Tai jau tradicinė, šešti metai vykstanti šventė. Joje dalyvavo šešių Klaipėdos mokyklų – ,,Verdenės“, ,,Sendvario“, Simono Dacho, Tauralaukio, Gedminų progimnazijų ir ,,Pajūrio“ pagrindinės mokyklos – 5–8 klasių jaunieji oratoriai. Taip pat šventinę atmosferą kūrė ,,Verdenės“ progimnazijos muzikos mokytojų V. Prikockienės, D. Kačenauskienės, S. Mačernienės ruošti mokiniai. Jie dainavo Klaipėdos krašto liaudies dainas, pamėgdžiojo Klaipėdos krašto varpų skambesį. Dainininkai buvo apsirengę stilizuotais 13-to amžiaus Klaipėdos krašto tautiniais rūbais. Taip pat dalyvavo O. Kamarauskienės ruošti jaunieji dainininkai – Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro (KVLC) klubo „Draugystė“ vokalo būrelis „D STUDIO“. Šį renginį rėmė ir dalyvius vaišinio parduotuvė ,,Rimi arena“. Mokinius sveikino I. Simonaitytės regiono bibliotekų ir kultūros skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė, ,,Verdenės“ progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė, ,,Rimi arena“ parduotuvės atstovės spaudai.

Jaunieji oratoriai kalbėjo įvairiomis temomis, jose atsispindėjo ir šių metų šventės pagrindiniai motyvai, nes ji buvo skirta Ievos Simonaitytės metams paminėti. Mokiniai dėstė savo mintis, pasirinkę tokias temas: ,,Ką galiu padaryti, kad pasaulis aplink mane pasikeistų“, ,, Ką aš atrandu kelionėse?“, ,,Ar žmogui svarbu keliauti? Kodėl?“, ir kt.. Mokiniams ir juos ruošusiems mokytojams įteikti padėkos raštai, oratoriai nominuoti medaliais ,,Už gimtosios kalbos puoselėjimą“. Visi šventės dalyviai po renginio bendravo, vaišinosi, dalijosi savo įspūdžiais.

Svarbiausia, kas nustebina kiekvieną kartą šiame renginyje – tai atmosfera. Mokiniai būriavosi, šnekėjosi, jaudinosi. Bet ne kaip prieš konkursą, kuriame reikia žūtbūt laimėti prizines vietas, o išgyveno dėl to, kaip išeiti į priekį, kaip pasakyti savo kalbą taip, kad būtų išgirsti, suprasti. Jie žinojo, kad atėjo į šventę pasidžiaugti vieni kitais. Sakančiųjų kalbas mokinių iš paminėtų mokyklų atėjo penkiolika.

Visus susirinkusisus pasveikino ,,Verdenės“ progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė. Ji pasidžiaugė, kad viešoji kalba pagrindinėse mokyklose, dėka šio gražaus kasmetinio renginio, tampa vis populiaresnė ir kiekvienais metais prie šios šventės prisijungia vis gausesnis būrys mokyklų. Palinkėjo visiems dalyviams išsakyti savo mintis, uždegti auditoriją, parodyti save. Mokinius sveikino I.Simonaitytės regiono bibliotekų ir kultūros skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė, ji džiaugėsi, jog šiais metais ši šventė yra skirta Ievos Simonaitytės metams paminėti. Paragino mokinius neieškoti žodžio kišenėje, nes rašytoja gyvenime visada turėdavo ką pasakyti žmonėms. Renginį koordinavusi ,,Verdenės“ progimnazijos mokytoja J. Momkienė kalbėjo ir drąsino išgirsti kitų kalbose gimtosios kalbos grožį, įgyti drąsos kalbėti, būti savimi ir jaustis renginyje saugiai, kaip namuose. O mokinius ruošusias mokytojas pasveikino bei už renginio organizavimą padėkojo PŠKC metodininkė Jovita Norvilienė ir įteikė pažymėjimus ir padėkos raštus. Taigi mokiniai po renginio jautėsi pavargę, bet laimingi, apdovanoti bibliotekos sukurtais padėkos raštais, medaliais už gimtosios kalbos puoselėjimą.

Kaip vyksta šių jaunųjų oratorių paruošimas viešajam kalbėjimui? Oratoriai, kurie rengiasi kalbėti, tekstą užrašo. Užrašymo forma priklauso nuo oratoriaus patirties, įgūdžių, temos išmanymo, nuo pasirinkto kalbėjimo būdo ir kitų veiksnių. Pradedantieji tekstą užsirašo nuo pradžios iki pabaigos, nuo pirmo iki paskutinio žodžio.Taip galima prie jo vis sugrįžti, papildyti, ką nors išbraukti ir patobulinti. Jaunajam oratoriui lieka laiko tekstą apgalvoti, jį išmokti mintinai ir pasirengti taip, kad nepatyręs kalbėtojas jaustųsi saugus, pasitikėtų savo jėgomis ir nepatirtų nesėkmės, o patyręs, iš anksto pasirengęs, ir toliau tobulintų savo meistriškumą. Tekstą pasirašyti prašo mokytojai, kad lavėtų ne tik šnekamoji, bet ir rašytinė kalba. (Gaila, kad ugdymo programose žemesnių klasių mokiniams neskiriama pakankamai pamokų. Mokytojai naudoja rezervines valandas). Sakoma, jei „nesiseka pasirengti – pasirenk nesėkmei“. Mokslininkai teigia, kad vienai minutei kalbos reikia 30 minučių kruopštaus pasirengimo, todėl tenka dirbti, nes tik taip išmokstama sakyti kalbas. O išmokti kalbėti galima tik mokantis kalbėti. Tai pirmas etapas, kurį organizuoja kiekviena mokykla, o geriausi viešojo kalbėjimo konkurse dalyvavę mokiniai vyksta į kasmet Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje organizuojamą jaunųjų oratorių šventę.

Šiuo renginiu organizatoriai siekė prisidėti prie brandžios ir atsakingos pilietinės visuomenės ugdymo, skatinti mokinius domėtis mokslu, menu, kultūra, tobulinti ir plėsti jų dalykines žinias, ugdyti vaikų mokslinį-kritinį mąstymą, kūrybiškumą, savarankiškumą, ugdyti bendradarbiavimo, plėtoti mokinių kūrybinius bei prezentacinius gebėjimus, rasti ir ugdyti itin gabius vaikus ir lavinti jų kalbėjimo įgūdžius, parengti mokinius kalbėti viešai ir mokyti nugalėti auditorijos baimę, gebėti reikšti mintis glaustai, kalbėti įtaigiai, vaizdingai, aiškiai, savitai.

Klaipėdos ,,Verdenės“ progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė J. Momkienė

 

Parašykite komentarą